Ga naar de inhoud

NVM Open huizen dag

Ben je op zoek naar een huis? Maak dan gebruik van de open huizen route. Je kunt meerdere huizen achter elkaar bezichtigen. En je hoeft er niet eens een afspraak voor te maken!

Achtergrond

De open huizen dagen zijn ooit door makelaars bedacht om bezichtigen van huizen laagdrempelig te maken.
Daarom is een open huizen dag meestal op zaterdag. Dan hebben veel mensen vrij en kunnen ze bezichtigen zonder “gedoe op het werk”.
Zo kunnen meer mensen komen kijken. Hiermee vergroten verkopers de kans dat hun huis ook echt verkocht wordt.

Kun je zonder afspraak terecht?

Jazeker, dat is zelfs de bedoeling van de open huizen dag. Een afspraak maken is niet nodig. Er is de hele tijd iemand in het huis om de deur open te doen en je rond te leiden.

Hoe gaat dat dan?

Je kunt gewoon aanbellen. Iemand doet dan open en wil ook graag het huis laten zien.

Met wie heb je te maken?

Wie doet de deur open? Dat kan de eigenaar zijn, of iemand die namens de eigenaar de bezichtigingen doet. Vaak doet de eigenaar zelf de bezichtigingen op de open huizen dag. Maar ook makelaars zul je zo nu en dan tegenkomen. Die doen dan de bezichtiging namens de eigenaar. Verder regelen ouders soms de open huizen dag voor hun kinderen. En het komt ook regelmatig voor dat kinderen de bezichtiging voor hun (bejaarde) ouders doen. Het maakt overigens niet zo heel veel uit met wie je te maken hebt. Het gaat erom dat je het huis kunt bekijken, zodat je weet of het voor jou geschikt is.

Mag je zelfstandig rondkijken of loopt de eigenaar mee?

Dat hangt heel erg van de eigenaar af. In sommige huizen mag je alles helemaal zelf bekijken. Bij andere huizen loopt de eigenaar mee, al of niet met een heel verhaal over het huis. Hoe gezellig (of ongezellig) het ook is, probeer je aandacht bij het huis te houden. Je zal niet de eerste zijn die zich na de bezichtiging wel de verkoper herinnert, maar niet het zojuist bekeken huis.

Mag je alles bekijken? Ook de schuur?

Je mag (normaal gesproken) alle ruimtes bekijken. Dus alle kamers, de kelder, de zolder, de schuur. Kasten of laden die bij het huis horen mag je meestal ook wel bekijken als je daarom vraagt. Maar vraag het wel van tevoren. Misschien heeft de eigenaar wel alle rommel in één van de kasten gepropt. Dan wil hij waarschijnlijk niet dat je juist die kast openmaakt…

Ben je verplicht om gegevens achter te laten?

Na de bezichtiging (soms ook vooraf) wordt meestal gevraagd naar jouw naam, adres en telefoonnummer. Heel vaak ligt er een lijst op tafel waar je deze gegevens kunt invullen. Deze lijst gaat (aan het eind van de open huizen dag) naar de verkopend makelaar. Die makelaar kan jou dan achteraf benaderen over het huis. Je bent natuurlijk niet verplicht om je gegevens in te vullen. Toch is het wel zo netjes om gegevens achter te laten. Zeker wanneer je bedenkt dat jij voor de verkoper een volslagen vreemde bent. Het is voor een verkoper toch prettig om te weten wie zijn huis heeft bekeken. Als je weigert je gegevens achter te laten, dan kan dit voor de verkoper aanleiding zijn om aan tegeven dat hij dan liever geen rondleiding geeft.  Als je er overigens geen prijs op stelt dat de verkopend makelaar jou gaat bellen, dan kun je dat ook aangeven.

Hoe lang duurt zo’n bezichtiging in totaal?

Dat hangt ervan af hoeveel tijd je nodig hebt. Zodra je weet dat het huis niet is wat je zoekt mag je weer vertrekken.  Dat kan dus ook al na één minuut zijn. Bijvoorbeeld wanneer jij verwacht dat het huis goed onderhouden is, je stapt over de drempel… en alles wat je ziet blijkt slechter dan verwacht? Dan mag je gewoon weer gaan (zeker als je niet van klussen houdt…).  Je bent zeker niet verplicht om “voor de vorm” het hele huis te bekijken. Dat is zonde van jouw tijd en ook die van de eigenaar.  Wanneer je heel erg geïnteresseerd bent, heb je misschien wat meer tijd nodig. Je bekijkt alles dan beter en hebt ook meer vragen.

 

Klaar met de bezichtiging, wat nu?

Wanneer je het huis hebt bekeken, kun je de verkoper vertellen wat je van het huis vindt. De verkoper wil weten of het huis voor jou geschikt is. Je kunt hem dat gerust vertellen (het huis wordt daar niet duurder of goedkoper van). Wanneer het huis voor jou niet geschikt is, kun je daarna afscheid nemen en verder gaan op jouw open huizen route. Wanneer het huis voor jou “misschien” geschikt is, kun je er een nachtje over slapen en eventueel een tweede bezichtiging (via de verkopend makelaar) doen. Is het huis precies wat je zoekt? Doe dan meteen een bod bij de makelaar (of neem contact op met je aankoopmakelaar). Of plan zo snel mogelijk een afspraak voor een tweede bezichtiging samen met jouw eigen aankoopmakelaar.

Klaar met de open huizen route, wat nu?

Aan het eind van de dag heb je een aantal huizen bekeken. Als je bij alle huizen hebt opgeschreven wat je er leuk aan vond en wat niet, kun je nu je lijst met eisen en wensen bijwerken. Had je geen eisen en wensen op papier staan? Maak dan nu een lijst. Dan kun je die voortaan na iedere bezichtiging even bekijken. Zo weet je voortaan bij ieder huis heel snel of er voor jou nog iets ontbreekt. Denk ook eens na over dingen die je niet leuk vond bij de verschillende huizen. Bijvoorbeeld de kleur van de muren, de inrichting van de keuken of het soort vloerbedekking. Wordt hetzelfde huis met andere kleuren ineens aantrekkelijker? Bepaal of je misschien wat werk aan een huis zou willen (laten) doen. Is het huis dan misschien wel geschikt?

Tot Slot

Wij willen je aanmoedigen om de open huizen dagen te gebruiken. Ben je nog in de oriëntatiefase?
Bekijk veel verschillende soorten woningen. Het wordt dan al snel duidelijk welk soort woning voor jou geschikt zou kunnen zijn. Weet je al wat je zoekt? Bekijk dan zoveel mogelijk woningen die geschikt lijken te zijn. Zo kom je op één dag te weten of er ook echt een passend huis voor jou tussen zit.

Appje sturen?